Billedtekst: J.F. Willumsen, Solopgang over bjerg, 1936, J.F. Willumsen Museet Frederikssund,© J.F. Willumsen/billedkunst.dk 2013,

Foto: Anders Sune Berg

 

 

Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958) fulgte en udansk billedtradition, da han i 1890’erne, som flere af sine franske kollegaer, lod bjerget blive et ledemotiv. Museet for Religiøs kunst viser i udstillingen Mellem Guder og Afgrund et tværsnit gennem Willumsens produktion fra karrierens gennembrud til hans sene værker, med særligt fokus på netop dette motiv.  Willumsen afbildede i sin kunst de bjerge, som han oplevede på sine mange rejser i Europa og USA. Han var ikke interesseret i den nøjagtige naturgengivelse, men inspireret af den nye kunstretning ”symbolismen”, søgte han at rense motivet og finde ind til den sandhed, som lå gemt under billedets overflade. Over flere årtier udviklede, manipulerede og ”rensede” Willumsen motivet til det kontrastrige, forvredne, dynamiske og ekspressive udtryk, som blev hans signatur. I hans værker blev bjerget et billede på menneskets grundvilkår, at vi er den skabning, som er tættest på guderne og på samme tid snublende nær afgrunden, prisgivet naturens kræfter. Et udgangspunkt hentet hos den samtidige filosof Friedrich Nietzsche, som beskrev, hvordan fraværet af Gud spændte mennesket ud mellem almagt og fortabelse – mellem guder og afgrund.

 

Motiverne på udstillingen bevidner, på mange måder, Willumsens trang til at være en del af den store

fortælling. I den forbindelse var Willumsens møde med landskaberne og bjergene i Schweiz, Norge og Frankrig essentielt. Bjergene var en pendant til musernes bjerg og et mytisk eller guddommeligt ladet motiv. Et sted for kunstnerisk inspiration og åbenbaring samt en påmindelse om storhed og fald. Udstillingen åbner, med flere nøgleværker, for et kig ind i et unikt og internationalt inspireret kunstnerliv. Ambitionen om at blive en af de store ”i rækken” bragte ham ikke ind på kunstakademiet, men ud over landets grænser og ind i cirklerne hos de største, europæiske kunstnere. Under sine rejser til Frankrig i begyndelsen af 1890’erne kommer han bl.a. i betydningsfuldt selskab med Paul Gauguin og den franske symbolismes kunstnere.

 

Udstillingen er tidligere blevet vist på Rønnebæksholm og er kurateret af mag. art. Dina Vester Feilberg. Takket være et generøst udlån fra J.F. Willumsens Museum i Frederikssund viser museet et flot udvalg af kunstnerens færdige værker, ”generalprøver” og studier over hovedværker som Bjergbestigersken, Ægtekastanjer, Jotunheimen, Mont Blanc og Sol over sydens bjerge.

 

Udstillingen er støttet af Færch Fonden, Ole Kirk’s Fond og Henningsfarvehandel Lemvig

 

I forbindelse med udstillingen genudgives kataloget: ”J.F. Willumsen – Mellem guder og afgrund” af Dina Vester Feilberg.

 

Katalog og genudgivelse er støttet af Augustinus Fonden

Kommende udstillinger

Løgn og Latin
1. juni - 31. august 2014

Tidligere udstillinger

Alexander Tovborg - TRE
Forår 2011

WSO - Wiliam Skotte Olsen
Forår 2011

Storm P. – Idealisme, religiøsitet og samfundskritik
Sommer 2011

Katrine Ærtebjerg og Lilibeth Cuenca Rasmussen
Efterår 2011

Patriarkerne
Efterår 2010

Jubilæumsudstilling med Bodil Kaalund
Efterår 2010

Hvad Mere Er...Med blik på det åndelige
Vinter 2012

Risebye + Kiærskou
Forår 2012

Carl Bloch - Hyldet og hånet
Sommer 2012

Sven Havsteen Mikkelsen - et glimt af evighed
16. september 2012 - 20. januar 2013

Giv os i dag... Når kunsten går i kirke
10. marts - 2. juni 2013

Beyond The Borders of Existence
16. juni - 15. september 2013

Af Kærlighed til Grønland
15. september - 31. december 2013