Museet for Religiøs kunst ejer en fin samling originalillustrationer af den franske ekspressionist Georges Rouault (1871-1958). En samling, der rummer akvatinter og stadietryk fra et af hans grafiske hovedværker Passion fra 1939.

Men hvem er egentlig denne kunstner, der side om side med Henri Matisse var med til at forme den franske ekspressionisme, det spørgsmål svarer vi på i udstillingen ”Georges Rouault – Oversete Eksistenser” som vises på Museet for Religiøs Kunst fra 23. maj til 31. august 2015

 

 

Baggrund:

Den franske kunstner Georges Rouault betegnede sig selv som det afskyggeliges maler. Hele sit liv arbejdede han med temaer i krydsfeltet mellem socialisme og katolicisme. Indfølende portrætter af den parisiske underklasse; prostituerede og landstrygere blandede sig i hans værker med de bibelske fortællinger. Tidligt i sin karriere blev han elev af Gustave Moreau, samtidig med blandt andet Henri Matisse, og hans kunstneriske udtryk sidestilles ofte med fauvismen og den franske ekspressionisme. Men hans stærke sociale og kristne engagement indlejrede en dysterhed i hans værker, der peger tilbage på en middelalderlig fransk tradition, hvorfor han fremstår med sit helt eget udtryk og sin helt egen palet. Som mange af sine samtidige kolleger var hans kunst præget af et pessimistisk syn på moderne fremskridts tro og positivisme, en filosofi, som han blandt andet delte med den danske digterkreds Heretica og den danske kirkekunstner Sven Havsteen-Mikkelsen. Han kom i stald hos kunsthandleren Vollard, og det er i fællesskab med denne, at han 1939 udgiver bogen Passion med tekst af André Suarès. Samlingen er doneret af Ny Carlsbergfondet og Bikubenfonden.

 

Udstillingen åbnes samtidig med en stor præsentation af museets øvrige samling. Her præsenteres de besøgende for de strategier, museet har lagt i forbindelse med erhvervelse af værker til samlingen over de sidste 20 år. Vi stiller også spørgsmålet om, hvor samlingen skal bevæge sig hen i fremtiden.

 

For yderligere information kontakt:

Direktør Gerd Rathje, gerdrathje@mfrk.dk

 

Bilag: På museets hjemmeside kan billedmateriale i høj opløsning downloades: www.mfrk.dk/presse

 

Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær holdt en forrygende åbningstale til ferniseringen d. 23 maj 2015, den kan læses her

 

Billed: Kristus og den Hellige Kvinde, 1936, Farveakvatinte, Fra Passion, 1939, Museet for Religiøs Kunst

Kommende udstillinger

Thomas Kluge
6. september - 13. december 2015

Tidligere udstillinger

Alexander Tovborg - TRE
Forår 2011

WSO - Wiliam Skotte Olsen
Forår 2011

Storm P. – Idealisme, religiøsitet og samfundskritik
Sommer 2011

Katrine Ærtebjerg og Lilibeth Cuenca Rasmussen
Efterår 2011

Patriarkerne
Efterår 2010

Jubilæumsudstilling med Bodil Kaalund
Efterår 2010

Hvad Mere Er...Med blik på det åndelige
Vinter 2012

Risebye + Kiærskou
Forår 2012

Carl Bloch - Hyldet og hånet
Sommer 2012

Sven Havsteen Mikkelsen - et glimt af evighed
16. september 2012 - 20. januar 2013

Giv os i dag... Når kunsten går i kirke
10. marts - 2. juni 2013

Beyond The Borders of Existence
16. juni - 15. september 2013

Af Kærlighed til Grønland
15. september - 31. december 2013

J.F.Willumsen - Mellem Guder og Afgrund
Foråret 2014