I den etablerede danske kunstverden vækker Thomas Kluge gang på gang opsigt med værker, som insisterer på at udfordre vores berøringsangst overfor Gud, konge og fædreland. På den måde stiller han spørgsmål til den kultur- og identitetsopfattelse, som siden 1970’ernes ungdomsoprør har hersket i det europæiske kunstliv, og som måske nu er på retur eller i opløsning.

 

Med udstillingen ”Thomas Kluge – Gud, Konge og Fædreland” og den tilhørende, rigt illustrerede bog er det vores håb at blotlægge, hvordan Kluge med sin kunst udfordrer eksisterende kulturbegreber.

 

I udstillingen og kataloget anlægges en på samme tid biografisk og debatterende vinkel i undersøgelsen af Thomas Kluges værk. Thomas Kluge er i den kunsthistoriske forskning primært blevet anerkendt for sit teknisk avancerede favntag med den vesteuropæiske kunsthistories epoker fra italiensk renæssance over nederlandsk barok til 1800-tallets danske guldalder. Med dette fokus risikerer fortolkningen af Thomas Kluges værk med enkelte undtagelser at lade spørgsmålet om Kluges berettigelse i vores samtid stå ubesvaret hen.

Nutidens globaliseringsdebat og forestillingen om et nyt kulturbegreb, som sætter tradition og nationalitet på dagsordenen, er nogle af de elementer, kunstneren udpeger som vigtige for sin forståelse af kunst og for skabelsen af det stilistiske udtryk, som han forfølger i sit maleri. Den planlagte udstilling bliver den første præsentation af Thomas Kluges værker, som også indbefatter en uddybende og nuanceret undersøgelse af den kunst- og kulturopfattelse, som kommer til udtryk i Kluges værk.

 

Udstillingen ledsages af en gennemillustreret katalogbog. Kataloget indledes med en beskrivelse af Thomas Kluges oeuvre og den hidtidige kunsthistoriske formidling af hans værker og myten omkring ham. Bogens første artikel planlægges skrevet af Ph.d. Johan Christian Nord, som søger at spore og forholde sig til udviklingen af herskende kulturbegreber i samtidens kunstliv sammenholdt med Thomas Kluges kunst. Mag.art i kunsthistorie og teolog Lisbeth Smedegaard Andersens artikel undersøger Thomas Kluges kirkeudsmykninger og hans forhold til afbildningen af Gud.

Cand.mag. i kunsthistorie Thyge Christian Fønns undersøger i sin artikel Thomas Kluges portrætter i relation til tidligere tiders konge- og magtportrætter.

 

Hør indslag i Kultursøndag

 

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Knud Højgaards fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, og Aage og Johanne-Louis-Hansens Fond. 

 

Udstillingen er blevet til i et samarbejde med Johannes Larsens Museet

 

Billede: Thomas Kluge, Julius, privataje

Kommende udstillinger

Ellen Hofman-Bang
7. februar 2016

Sigurd Swane - Maleri
12. juni 2016 - 28. august 2016

Tidligere udstillinger

Alexander Tovborg - TRE
Forår 2011

WSO - Wiliam Skotte Olsen
Forår 2011

Storm P. – Idealisme, religiøsitet og samfundskritik
Sommer 2011

Katrine Ærtebjerg og Lilibeth Cuenca Rasmussen
Efterår 2011

Patriarkerne
Efterår 2010

Jubilæumsudstilling med Bodil Kaalund
Efterår 2010

Hvad Mere Er...Med blik på det åndelige
Vinter 2012

Risebye + Kiærskou
Forår 2012

Carl Bloch - Hyldet og hånet
Sommer 2012

Sven Havsteen Mikkelsen - et glimt af evighed
16. september 2012 - 20. januar 2013

Giv os i dag... Når kunsten går i kirke
10. marts - 2. juni 2013

Beyond The Borders of Existence
16. juni - 15. september 2013

Af Kærlighed til Grønland
15. september - 31. december 2013

J.F.Willumsen - Mellem Guder og Afgrund
Foråret 2014