LØGN & LATIN.
Spot, spe og religionssatire 1500-1900


1. juni - 31. august 2014

 

Hvem gør grin med hvem? Kan man gøre grin med magthaverne? Kan man gøre grin med kirken? Ja, mon ikke – og jo grovere, jo bedre – sådan tænkte og gjorde man i hvert fald tidligere, da kirken var en vigtig magtfaktor i Europa. Her udfoldede satiren sig til et fantastisk, fabulerende, grovkornet og billedrigt univers. Katolikker og protestanter holdt sig ikke tilbage for at udstille modpartens svagheder og dobbeltmoral - med motiver som djævle, der udskiller munke, paver med æselører og gedebukkeben og grådige præster. Når Museet for Religiøs Kunst denne sommer viser særudstillingen Løgn & Latin om religionssatire gennem 400 år, kan du komme helt tæt på populærkulturen fra årene 1500-1900 og få et indblik i denne særlige del af vores fælles billedverden og historiske kulturbaggrund.

 

Gennem århundreder har folk i hele Europa brugt satiren til at kritisere og latterliggøre dem med magt og myndighed. Dermed har satire haft en væsentlig betydning som formativ kraft i samfundet, og den har nedtonet vores følelsesmæssige tilbøjeligheder i forhold til religion som autoritet. Det kan være en god viden og refleksion at have med sig, når vi skal forholde os til og forstå nutidige religionssatiriske konflikter og sammenstød og vores egen rolle i dem.

På udstillingen vises talrige eksempler på, hvordan store kunstnere som Lucas Cranach, Francisco Goya og Nicolai Abildgaard foldede sig ud som kritiske satirikere og bidrog med bidende og grænseoverskridende billeder i de verserende konflikter mellem kristendommens forskellige fløje.

Op igennem historien har forskellige religiøse fraktioner og trosretninger benyttet sig af religionssatiren som propagandamiddel. Fra reformationen over den franske revolution og den engelske religionspolemik til oplysningstidens ateister er satiren blevet anvendt til at håne modstandere og udstille deres fejl og svagheder. Og med 1500-tallets nye trykketeknik og senere 1800-tallets rotationspresse blev det muligt at nå ud til et langt større og bredere publikum og især trykte billeder blev et stærk våben.

 

Udstillingen fortæller historien om religionssatirens mange ansigter, og den viser et repræsentativt udsnit af de grafiske værker, som formede netop dette bidrag til europæisk kultur og historie. Lige fra den inkluderende komiske satire, den spydige propagandistiske satire til den kritiske oplysende satire – der alle har deres særegne udtryksform og måde at fremstille deres budskab på.

 


 

Udstillingen er kurateret af Ph.D. forsker Dennis Meyhoff Brink og museumsinspektør mag.art Pernille Schelthauer Jacobsen og skabt i samarbejde med Storm P. Museet.

 

Download e-katalog til udstillingen

 

Kataloget er skrevet af Dennis Meyhoff Brink i forbindelse med hans ph. d. om europæisk religionssatire

 

Presse:

 

Hør om udstillingen på P1

 

Se interview med udstillings kuratorer på Tv2 Lorry

 

Anmeldelse Politiken 10. marts 2014

 

Anmeldelse i Informationen 4. marts 2014

 

Anmeldelse i Jyllandsposten 9. april 2014Udstillingen er realiseret med støtte fra Edith og Godtfred Kirk Christiansens fond, Oda og Hans Svenningens Fond, Lillian og Dan Finks Fond

Kommende udstillinger

I Hans Billede
7. september - 14. december 2014

Tidligere udstillinger

Alexander Tovborg - TRE
Forår 2011

WSO - Wiliam Skotte Olsen
Forår 2011

Storm P. – Idealisme, religiøsitet og samfundskritik
Sommer 2011

Katrine Ærtebjerg og Lilibeth Cuenca Rasmussen
Efterår 2011

Patriarkerne
Efterår 2010

Jubilæumsudstilling med Bodil Kaalund
Efterår 2010

Hvad Mere Er...Med blik på det åndelige
Vinter 2012

Risebye + Kiærskou
Forår 2012

Carl Bloch - Hyldet og hånet
Sommer 2012

Sven Havsteen Mikkelsen - et glimt af evighed
16. september 2012 - 20. januar 2013

Giv os i dag... Når kunsten går i kirke
10. marts - 2. juni 2013

Beyond The Borders of Existence
16. juni - 15. september 2013

Af Kærlighed til Grønland
15. september - 31. december 2013

J.F.Willumsen - Mellem Guder og Afgrund
Foråret 2014